Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 25 minut

Dorsz w sosie śmietanowym z czosnkiem marynowanym

Składniki:

  • 3 kawałki świeżego dorsza
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła+ 1łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • pietruszka do posypania
  • łyżka soku z cytryny (dodatkowo łyżeczka startej skórki)
  • czosnek biały konserwowany OLE!

Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Siekamy cebulę i podsmażamy na patelni na maśle z oliwą i płatkami chill i ząbki konserwowego czosnku. Dodajemy sok z cytryny wraz ze skórką. Dodajemy rybę. Smażymy ok. 1min z każdej strony. Dodajemy śmietanę i gotujemy przez ok. 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.