Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Dorsz w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami

Składniki:
– 1 cebula
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
– 3 polędwice z dorsza
– 1/3 słoiczka Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– 100ml białego wina (opcjonalnie)*
– sól, pieprz
– masło lub olej do smażenia

Polędwice z dorsza myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na oleju lub maśle kilka minut i zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju z Suszonych pomidorów. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy pomidory wraz z winem*.
Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Dodajemy Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
W razie konieczności dodajemy odrobinę cukru (jesli sos jest za kwaśny). Dodajemy śmietanę. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Dorzucamy rybę i smażymy ok. 3min.
Podajemy na ciepło.