Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 60 minut

Chow mein z wieprzowiną i czosnkiem chilli w oleju

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża marchewka
  • kawałek imbiru
  • 3 cebule dymki (ze szczypiorem)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe kapusty pak choi (można zastąpić sałatą rzymską)
  • 1/2 limonki
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • czosnek chilli w oleju OLE!
  • sezam

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teryaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Składniki do marynaty łączymy ze sobą. Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na min. 30 min.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Papryki kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebule kroimy w połówki lub ćwiartki, a szczypior siekamy. Kapustę szatkujemy.

W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na bardzo rozgrzanym tłuszczu smażmy mięso (jeśli mięsa jest za dużo na naszą patelnię smażymy partiami). Smażymy ok. 5 min, uważając aby żaden kawałek nie pozostał surowy. Odstawiamy. Na tę samą patelnię wlewamy łyżkę oleju, starty imbir i posiekany (lub wyciśnięty) czosnek. Smażymy cały czas mieszając, aby czosnek się nie spalił i dodajemy pokrojone warzywa (paprykę, marchewkę, dymki bez szczypioru, oprócz kapusty). Smażymy na dużym ogniu ok. 5 min. Dodajemy ugotowany makaron, mięso i kapustę. Dolewamy łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.  Smażymy jeszcze kilka minut i mieszamy. Na koniec dodajemy sezam, szczypior i czosnek chilli. Warzywa powinny zachować chrupkość, podobnie jak mięso.