Chow mein z wieprzowiną i czosnkiem chilli w oleju
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża marchewka
- kawałek imbiru
- 3 cebule dymki (ze szczypiorem)
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe kapusty pak choi (można zastąpić sałatą rzymską)
- 1/2 limonki
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- czosnek chilli w oleju OLE!
- sezam
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teryaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
Składniki do marynaty łączymy ze sobą. Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na min. 30 min.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Papryki kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebule kroimy w połówki lub ćwiartki, a szczypior siekamy. Kapustę szatkujemy.
W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na bardzo rozgrzanym tłuszczu smażmy mięso (jeśli mięsa jest za dużo na naszą patelnię smażymy partiami). Smażymy ok. 5 min, uważając aby żaden kawałek nie pozostał surowy. Odstawiamy. Na tę samą patelnię wlewamy łyżkę oleju, starty imbir i posiekany (lub wyciśnięty) czosnek. Smażymy cały czas mieszając, aby czosnek się nie spalił i dodajemy pokrojone warzywa (paprykę, marchewkę, dymki bez szczypioru, oprócz kapusty). Smażymy na dużym ogniu ok. 5 min. Dodajemy ugotowany makaron, mięso i kapustę. Dolewamy łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego. Smażymy jeszcze kilka minut i mieszamy. Na koniec dodajemy sezam, szczypior i czosnek chilli. Warzywa powinny zachować chrupkość, podobnie jak mięso.