Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 50 minut

Chilli con carne zapiekane z nachosami i oliwkami z pastą paprykową OLE!

Składniki:

  • 1 duża puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 g mielonej wołowiny (możemy użyć mięsa wołowo-wieprzowego)
  • 400 g krojonych pomidorów (bez skórki) + 300 g passaty pomidorowej
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych
  • ok. 30 g żółtego sera
  • oliwki z pastą paprykową zielone OLE!
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 opakowanie nachos’ów
  • przyprawy: szczypta papryki słodkiej, chilli, suszonej kolendry, kminku, cynamonu oraz gałki muszkatołowej – można użyć gotowej przyprawy meksykańskiej

Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso. Smażymy aż zmieni kolor.
Dodajemy pomidory wraz z passatą i rozgniecionym czosnkiem. Przyprawiamy i gotujemy ok. 20-30 min. W połowie gotowania dodajemy fasolę oraz kukurydzę.
Danie przekładamy do żaroodpornego półmiska. Na wierzchu układamy połówki pomidorków, oliwki oraz nachos. Całość obficie posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na ok.10 min, aż do ser się rozpuści.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.