Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 25 minut

Caponata z czarnymi oliwkami i kaparami

Składniki:
-1 średniej wielkości bakłażan
-2-3 łodygi selera naciowego
-ok. 400g krojonych pomidorów (1 puszka)
-Kapary w zalewie octowej OLE! – pół słoiczka
-Czarne oliwki drylowane OLE! – cały słoiczek
-2 łyżki octu balsamicznego
-2 łyżeczki cukru
-8-10 łyżek oliwy
-ok. 0,5 łyżeczki soli
-natka pietruszki lub bazylia do podania

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej ok. 4-5 łyżek oliwy, dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i 0,5 łyżeczki soli. Smaż dopóki lekko się nie zarumieni.
Dodaj pokrojony seler naciowy, oliwki, kapary i zalej wszystko puszką krojonych pomidorów.
Duś przez ok. 5-7 minut lub dopóki bakłażan nie będzie miękki. Dopraw octem, cukrem i resztą oliwy, podawaj z natką pietruszki lub posiekaną bazylią.