Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 45 minut
Buddah Bowl z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 200 g kaszy bulgur
- 200 g suszonej żurawiny
- suszone pomidory w oleju z ziołami z pestkami dyni OLE!
- 2 cukinie
- 4 ogórki gruntowe lub 2 długie szklarniowe
- prażone nerkowce
- ulubiona mieszanka sałat lub rukola
Guacamole:
- 1 miękkie awokado
- 1 ząbek czosnku
- garść bazylii lub kolendry
- sok z połowy limonki lub cytryny
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie guacamole: awokado blendujemy z wyciśniętym czosnkiem, bazylią/kolendrą, sokiem z cytryny/limonki.
Na koniec dodajemy oliwę. Skrapiamy cytryną, aby sos nie ściemniał.
Kaszę gotujemy. Cukinie nacieramy ulubionymi ziołami i oliwą, grillujemy na patelni lub w piekarniku.
Na półmisku układamy ugotowaną kaszę, żurawinę, suszone pomidory, ogórki, sałatę. Całość polewamy oliwą.
Guacamole przekładamy do w miseczki i podajemy na talerzu. Posypujemy prażonymi nerkowcami.
Podajemy od razu lub pakujemy do pudełka do pracy lub szkoły.