Ilość porcji: 01
Czas przygotowania: 15 minut
Bajgle z jajecznicą i boczkiem (przepis na 1 porcję)
Składniki:
- bułka typu bajgiel
- 2-3 jajka
- 3- 4plastry boczku
- rukola
- 1łyżka masła
- oliwa truflowa (opcjonalnie)
Sos z kaparami:
- śmietana + gęsty jogurt
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- Kapary w zalewie octowej OLE!
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Bajgle (bułki) podpiekamy w piekarniku, aby były ciepłe.
Na gorącą patelnię wykładamy partiami plastry bekonu. Smażymy z obu stron. Zdejmujemy z ognia.
Na patelnię wrzucamy masło i rozbijamy jajka robiąc z nich jajecznicę (doprawiamy solą i pieprzem do smaku).
Śmietanę mieszamy z pozostałymi składnikami sosu.
Każdą połówkę bajgla smarujemy sosem z kaparami, układamy rukolę, podsmażony boczek i jajecznicę. Polewamy oliwą truflową.
Bajgle (w pełni przygotowane) można włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika, aby całe byly delikatnie ciepłe.