Ilość porcji: 06 Czas przygotowania: 60 minut

Babeczki z pieczoną dynią, fetą i złotą cebulką OLE!

Składniki:
Ciasto kruche:
– 150g mąki
– 70g masła + do posmarowania foremek
– 1 łyżka cukru
– 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:
– dynia piżmowa
– 50-70g fety (w zależności od upodobania)
– 1 łyżeczka tymianku
– sól, pieprz
Cebulka marynowana złota OLE!
– śmietana 12%

Ciasto kruche wyrabiamy i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
Dynię kroimy na kawałki. Układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 min, do miękkości.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wydrążamy kółka za pomocą szklanki. Foremki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną/bułką tartą. Do foremek przekładamy kółka z ciasta, dociskamy do brzegów i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok.20min w 180 stopniach.
W tym czasie rozgniatamy upieczoną dynię, łączymy z fetą i przyprawami. Na upieczone i przestudzone ciasto układamy dynię, na środku robimy kleksa ze śmietany i ozdabiamy cebulkami złotymi.