Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 40 minut
Wegetariańskie szaszłyki z marynowanym tofu i czosnkiem chilli w oleju
Składniki:
- kostka naturalnego tofu
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju z czosnku z chilli
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub agawy
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- sos sojowy
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 cukinia
- po 1 papryce czerwonej i żółtej
- pomidorki chery
- czosnek chilli w oleju OLE!
- sól, pieprz,
- ulubione zioła do posypania warzyw (np.mieszanka prowansalska)
- gałązka rozmarynu
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
- sos: domowe pesto, sos pomidorowy lub ziołowy sos z wegańskiego jogurtu
Dzień przed grillowaniem tofu należy zamarynować. W tym celu, do miseczki wlewamy sosy, dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz 2 łyżki z oleju z czosnku. Tofu kroiny w kostkę i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na noc. Warzywa kroimy i polewamy ok.3 łyżkami oleju z czosnku. Dodajemy zioła, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na min 1h. Na patyczki nakładamy partiami warzywa, tofu i ząbki czosnku chilli w oleju. Grillujemy na mocno rozżarzonym ogniu (można także na ptaleni grillowej).