Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 25 minut
Dorsz w sosie śmietanowym z czosnkiem marynowanym
Składniki:
- 3 kawałki świeżego dorsza
- 200ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 łyżka masła+ 1łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonych płatków chilli
- pietruszka do posypania
- łyżka soku z cytryny (dodatkowo łyżeczka startej skórki)
- czosnek biały konserwowany OLE!
Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Siekamy cebulę i podsmażamy na patelni na maśle z oliwą i płatkami chill i ząbki konserwowego czosnku. Dodajemy sok z cytryny wraz ze skórką. Dodajemy rybę. Smażymy ok. 1min z każdej strony. Dodajemy śmietanę i gotujemy przez ok. 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.