Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 25 minut

Makaron tagliatelle w sosie winno śmietanowym z oliwkami

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • 2 szalotki
  • kieliszek białego wina wytrawnego
  • 100ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz młotkowany, szczypta papryczki chilli, sól
  • 2 łyżki masła
  • drylowane oliwki czarne OLE!
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • parmezan

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (odstawiamy 1/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu do sosu). Siekamy szalotki.
Smażymy na maśle z posiekanym czosnkiem winem i gałązką rozmarynu. Po odparowaniu wina dodajemy śmietankę i przyprawy.
Czekamy, aż sos zgęstnieje i dolewamy wodę z makaronu.
Dodajemy oliwki, dorzucamy makaron i wszystko mieszamy. Na koniec posypujemy startym parmezanem.