Ilość porcji: 08
Czas przygotowania: 45 minut
Falafele z kaparami w oleju OLE!
Składniki:
- 300g ciecierzycy (namoczonej na noc)
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku
- Kapary w oleju OLE! (ilość wedle uznania)
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki/kolendry
- przyprawy: po ½ łyżeczki cynamonu, pieprzu cayenne, imbiru, gałki muszkatałowej, słodkiej papryki, kurkumy
- sól (najlepsza himalajska)
- olej do smażenia (np.rzepakowy)
- sezam*
Do podania:
- humus
- sos jogurtowy ziołowo- czosnkowy
Namoczoną ciecierzycę przepłukujemy i blendujemy za pomocą blendera lub malaksera. Dodajemy resztę składników. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min.30min. Po tym czasie- masę miksujemy. Moczymy ręce i formujemy małe kuleczki. Możemy obtoczyć je w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach (ok.3minuty po jednej). Kotleciki odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy na ciepło z hummusem lub jogurtem ziołowo-czosnkowym, wraz z warzywami.