Ilość porcji: 06
Czas przygotowania: 35 minut
Orientalna pieczona dynia z Czosnkiem włoskim w oleju OLE!
Składniki:
- dynia średniej wielkości,
- 1/3 słoika Czosnku włoskiego w oleju OLE!,
- duża łyżeczka curry,
- łyżka sproszkowanej słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- łyżka cynamonu,
- łyżka miodu,
- gałązka rozmarynu,
- mały kawałek imbiru,
- 2 łyżeczki soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- cebula,
- oliwa.
Dynię obieramy i kroimy na kawałki. W dzbanuszku lub małej misce łączymy przyprawy, miód, oliwę, czosnek i starty imbir. Zalewamy oliwą. Mieszamy wszystko i za pomocą pędzelka nakładamy na kawałki dyni, ułożone na natłuszczonej blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek włoskim w oleju OLE! wraz z pokrojoną cebulą układamy obok dyń. Posypujemy rozmarynem. Obficie solimy, pieprzymy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190°C na ok. 20 min.
Pieczoną dynię wraz z Czosnkiem włoskim w oleju OLE! i cebulą podajemy jako dodatek do dania głównego. Polewamy oliwą i podajemy na ciepło.