Kopytka z sosem, gorgonzola i Suszonymi pomidorami ze słonecznikiem OLE!
Składniki:
Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 2 mniejsze jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
Sos do kopytek:
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
- 150 g sera gorgonzola (łagodnego)
- 150 ml śmietanki kremówki startego
- świeżo mielony pieprz, do smaku
Ziemniaki gotujemy w całości, bez obierania. Gdy nie będą już gorące, ale nadal będą ciepłe, bardzo dokładnie zdejmujemy skórkę i przepuszczamy przez ręczną praskę (do ziemniaków
i białego sera) lub przekładamy przez maszynkę do mięsa.
Do „purée“ z ziemniaków wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajka i płaską łyżeczkę soli. Tworzymy kulę ziemniaczaną, jeśli ciasto okaże się zbyt kleiste, dodajemy nieco więcej mąki. Formujemy „wałeczki“ grubości około 1,5 cm, który kroimy na kluseczki. Gotujemy partiami w gorącej i osolonej wodzie – po wypłynięciu czekamy około 90 sekund. Przekładamy do miski.
Osobno podsmażamy cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy gorgonzolę oraz śmietankę. Gotujemy mieszając, aż ser się rozpuści. Dodajemy kluseczki. Całość łączymy, dodajemy Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!, chwilę podsmażamy. Doprawiamy na koniec świeżo zmielonym pieprzem i solą (wedle uznania).