Ilość porcji: 01 Czas przygotowania: 15 minut

Bajgle z jajecznicą i boczkiem (przepis na 1 porcję)

Składniki:

  • bułka typu bajgiel
  • 2-3 jajka
  • 3- 4plastry boczku
  • rukola
  • 1łyżka masła
  • oliwa truflowa (opcjonalnie)

Sos z kaparami:

  • śmietana + gęsty jogurt
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • Kapary w zalewie octowej OLE!
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz

Bajgle (bułki) podpiekamy w piekarniku, aby były ciepłe.
Na gorącą patelnię wykładamy partiami plastry bekonu. Smażymy z obu stron. Zdejmujemy z ognia.
Na patelnię wrzucamy masło i rozbijamy jajka robiąc z nich jajecznicę (doprawiamy solą i pieprzem do smaku).

Śmietanę mieszamy z pozostałymi składnikami sosu.
Każdą połówkę bajgla smarujemy sosem z kaparami, układamy rukolę, podsmażony boczek i jajecznicę. Polewamy oliwą truflową.
Bajgle (w pełni przygotowane) można włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika, aby całe byly delikatnie ciepłe.