Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 40 minut
Wegańskie Burgery z panierowanym tofu
Składniki:
- 2 kostki tofu (najlepiej wędzone)
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 70 ml oleju
- płaska łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki Pasteny pasty z czarnych oliwek OLE!
- 2 bułki burgerowe
- wegańki majonez
- 1 pomidor pokrojony w kostkę (bez pestek)
- sałata
- sól, pieprz
Cebulkę kroimy w kostkę. Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy podsmażoną cebulę, przyprawy, Pastenę oraz olej i mąkę.
Całość dokładnie mieszamy i lekko wilgotnymi dłońmi wyrabiamy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podpiekamy bułki, które smarujemy majonezem, na drugą połówkę nakładamy sałatę, pomidory i „kotlet” z tofu.