Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Wegańskie Burgery z panierowanym tofu

Składniki:

  • 2 kostki tofu (najlepiej wędzone)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 70 ml oleju
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki Pasteny pasty z czarnych oliwek OLE!
  • 2 bułki burgerowe
  • wegańki majonez
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę (bez pestek)
  • sałata
  • sól, pieprz

Cebulkę kroimy w kostkę. Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy podsmażoną cebulę, przyprawy, Pastenę oraz olej i mąkę.
Całość dokładnie mieszamy i lekko wilgotnymi dłońmi wyrabiamy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podpiekamy bułki, które smarujemy majonezem, na drugą połówkę nakładamy sałatę, pomidory i „kotlet” z tofu.