Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 45 minut
Krem z białych warzyw z Czosnkiem w oleju z ziołami OLE! z dodatkiem pesto
Składniki:
- 1 duża pietruszka
- 1 kalafior
- 1 biała cebula
- 3 ziemniaki
- ½ kalarepy
- mały seler
- biała część pora
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1,5 l bulionu
- 200 g śmietany
- masło
- ½ słoiczka czosnku w oleju z ziołami OLE!
- gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- zielone pesto
- chipsy z boczku
- kiełki do dekoracji
- prażone płatki migdałów
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Pietruszkę , seler, kalarepę wraz z ziemniakami obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plastry. Warzywa dodajemy do cebuli (możemy dodać trochę więcej masła).Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy. Odsączamy i dodajemy do reszty warzyw. Wrzucamy wyciśnięty świeży czosnek i smażymy całość przez chwilę.
Zalewamy rosołem i gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu.
W tym czasie możemy podsmażyć boczek, a odrobinę wytopionego tłuszczu dodać do kremu dla smaku. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę doprawiamy do smaku i miksujemy. Dodajemy gałkę.
Do zupy dodajemy śmietanę, na wierzch odrobinę pesto, boczek oraz ząbki czosnku z ziołami OLE!