Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 40 minut

Zapiekanka Bolognese z czosnkiem włoskim w oleju OLE!

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 400 g mielonego mięsa (wołowiny lub wołowiny z wieprzowiną)
  • 1 marchewka
  • 10 g parmezanu
  • 1 opakowanie/słoik passaty pomidorowej (lub Pasteny OLE!)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • pomidorki cherry
  • 50 g startego twardego, żółtego sera
  • świeża bazylia
  • czosnek włoski w oleju OLE!

Makaron gotujemy krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy mięso i rozdrabniamy. Smażymy, aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy startą marchewkę (na drobnych oczkach). Dodajemy passatę. Gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut. Dodajemy parmezan i mieszamy. W natłuszczonej brytfance układamy makaron, do naczynia przekładamy sos i obficie posypujemy parmezanem lub innym dojrzewającym serem. Pieczemy ok. 20min w 180 stopniach.

Przed podaniem układamy pomidorki cherry, rukolę oraz czosnek włoski w oleju OLE! .