Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 45 minut

Wegetariańskie burgery z soczewicy z pastą z czarnych oliwek

Składniki:

  • bułki
  • sałata
  • wegańska śmietana połączona z łyżką wegańskiego majonezu
  • naturalny ketchup
  • 300g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia burgerów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • czarne oliwki krojone OLE!
  • sól i pieprz

Soczewicę opłukujemy oraz gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min., uważając aby nie przywarła do dna garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy marchewkę oraz ząbek czosnku. Smażymy, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Blendujemy oliwki i dodajemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy bułkę tartą oraz jajko. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Obsmażamy z obu stron.

Bułki kroimy na pół. Smarujemy śmietaną połączoną z ulubionymi ziołami oraz czosnkiem (opcjonalnie). Dodajemy sałatę, ulubione warzywa oraz kotleciki z soczewicy.