Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 40 minut

Wegańskie szaszłyki z marynowanym tofu i czosnkiem chilli w oleju

Składniki:

  • kostka naturalnego tofu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju z czosnku z chilli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub agawy
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 cukinia
  • po 1 papryce czerwonej i żółtej
  • pomidorki chery
  • czosnek chilli w oleju OLE!
  • sól, pieprz,
  • ulubione zioła do posypania warzyw (np.mieszanka prowansalska)
  • gałązka rozmarynu

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków
  • sos: domowe pesto, sos pomidorowy lub ziołowy sos z wegańskiego jogurtu

Dzień przed grillowaniem tofu należy zamarynować. W tym celu, do miseczki wlewamy sosy, dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz 2 łyżki z oleju z czosnku. Tofu kroiny w kostkę i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na noc. Warzywa kroimy i polewamy ok.3 łyżkami oleju z czosnku. Dodajemy zioła, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na min 1h. Na patyczki nakładamy partiami warzywa, tofu i ząbki czosnku chilli w oleju. Grillujemy na mocno rozżarzonym ogniu (można także na ptaleni grillowej).