Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 75 minut

Tarta lotaryńska z boczkiem i kaparami w oleju z ziołami OLE!

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

Składniki na spód łączymy ze sobą i wyrabiamy kulę. Wkładamy do lodówki na min.1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek, który przenosimy do wysmarowanej masłem formy. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przygotowujemy nadzienie: Pora myjemy i odcinamy zielone liście, które wyrzucamy. Pozostałą część siekamy na półplasterki. Boczek podsmażamy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru mięsa. Odstawiamy na bok i na tym tłuszczu smażymy pora z posiekaną cebulą. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy posiekany ser i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i wylewamy masę na spód. Na koniec, na wierzch nakładamy kapary oraz szczypiorek.
Pieczemy ok. 45minut.