Ilość porcji: 08 Czas przygotowania: 45 minut

Falafele z kaparami w oleju z czosnkiem

Składniki:

  • 300g ciecierzycy (namoczonej na noc)
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Kapary w oleju z czosnkiem OLE! (ilość wedle uznania)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki/kolendry
  • przyprawy: po ½ łyżeczki cynamonu, pieprzu cayenne, imbiru, gałki muszkatałowej, słodkiej papryki, kurkumy
  • sól (najlepsza himalajska)
  • olej do smażenia (np.rzepakowy)
  • sezam*

Do podania:

  • humus
  • sos jogurtowy ziołowo- czosnkowy

Namoczoną ciecierzycę przepłukujemy i blendujemy za pomocą blendera lub malaksera. Dodajemy resztę składników.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min.30min. Po tym czasie-  masę miksujemy. Moczymy ręce i formujemy małe kuleczki. Możemy obtoczyć je w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach (ok.3minuty po jednej). Kotleciki odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy na ciepło z hummusem lub jogurtem ziołowo-czosnkowym, wraz z warzywami.