Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 30 minut
Zupa śledziowa z czosnkiem z chilli
Składniki:
- 4 płaty śledziowe (namoczone wcześniej w mleku)
- 500 ml wody
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka octu
- Czosnek w oleju z chilli OLE!
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
- ziemniaki
- posiekany szczypiorek
Cebulę siekamy, zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min.
Dodajemy ocet i studzimy, po czym wyjmujemy liście i ziele. Łączymy ze śmietaną. Śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do zalewy.
Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Doprawiamy i podajemy na zimno z usmażonymi ziemniakami i czosnkiem chilli.
Całość posypujemy szczypiorkiem.