Ilość porcji: 03 Czas przygotowania: 25 minut

Zupa krem z papryk i pomidorów z oliwkami z pastą paprykową

Składniki:

Papryki kroimy na pół, usuwamy miękkie części i pestki. Wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika (najlepiej z opcją termoobiegu) na blache wyłożoną papierem do pieczenia skórą do góry. Pieczemy ok 20min, aż skóra się trochę zwęgli. Wyjmujemy z piekarnika.  Papryki wkładamy do woreczka strunowego (może być także zwykły foliowy, jeśli innego nie mamy) i szczelnie zamykamy, aby skóra mogła swobodnie odejść. Jeśli schodzi od razu możemy pominąć ten krok i zdjąć ją kiedy papryki ostygną. W tym czasie cebulę siekamy i podsmażamy ją na złoty kolor na maśle (możemy zastąpić olejem). Dodajemy posiekane ząbki czosnku i pomidory. Smażymy ciągle mieszając. Dodajemy papryki i dolewamy gorący bulion. Gotujemy chwilę, aby składniki się ze sobą połączyły. Miksujemy. Solimy, pieprzymy i dodajemy ulubione zioła do smaku.

Przed podaniem układamy po kilka oliwek do zupy i polewamy odrobiną oliwy.

Możemy wykończyć śmietaną , choć nie jest to niezbędne.