Zupa cebulowa z czosnkiem
Składniki:
– 500g cebuli
– 200 ml białego wina
– 1l bulionu
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka cukru
– ser typu Gruyer (lub inny twardy)
– bagietka
– 2 łyżki świeżego tymianku
– ½ łyżeczki kminku
– sól , pieprz
– 1/3 słoiczka czosnku białego konserwowego OLE!
Cebule kroimy w piórka. W rondle z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek oraz cebule. Smażymy ok.20min, aż będzie złocista. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz tymiankiem. Dolewamy wino. Odparowujemy ok.10min i dolewamy bulion. Gotujemy ok.20min. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przelewamy do żaroodpornych miseczek. Dodajemy po ok.4-5 ząbków czosnku, na wierzch układamy po gałązce tymianku oraz kilka kromek chleba. Całość posypujemy dużą ilością sera.
Pieczemy w ok.180 stopni ok.10min.