Zapiekanka makaronowa z burakami i kaparami
Składniki:
- 200g makaronu
- 3 ugotowane buraki
- 70g fety
- 30g startego sera żółtego lub parmezanu
- 2 jajka
- 150g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 piersi kurczaka
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/3 słoika kaparów w zalewie octowej OLE!
- 200g śmietany
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule siekamy, pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Smażymy, aż wszystkie składniki się zarumienią.
Dodajemy posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski.
Na patelnię wylewamy olej i wrzucamy pokrojone kawałki mięsa. Mięso doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem.
Dodajemy cebulkę z pieczarkami. Dokładnie mieszamy i smażymy ok. 10 min.
Na koniec dodajemy makaron i dokładnie łączymy. Odstawiamy na bok. Buraki kroimy w kostkę.
W misce łączymy śmietanę z jajkami, startym serem i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron z cebulką i mięsem, kapary, buraki, pokruszoną fetę.
Całość zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy, aż do zarumienienia w 180oC przez ok. 20 min.