Ilość porcji: 03 Czas przygotowania: 40 minut

Zapiekana zupa cebulowa

Składniki:

  • 700g cebuli
  • 1l bulionu warzywnego lub wołowego
  • ¾ kieliszka białego wytrwanego wina
  • 1/3 słoika czosnku z ziołami w oleju OLE!
  • 1/2  łyżki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku
  • ser typu gruyere lub inny żółty
  • 1 duża łyżka masła oraz oliwy
  • bagietka

Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, uważając aby jej nie przypalić. Dodajemy wyciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek. Stopniowo dolewamy wino, a kiedy wyparuje, dodajemy bulion. Gotujemy ok. 20minut.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kilka ząbków czosnku w oleju z ziołami.
Przekładamy do żaroodpornych misek, na wierzch układamy kawałki bagietki i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w 180 stopniach, aż ser się roztopi.