Ilość porcji: 03
Czas przygotowania: 40 minut
Zapiekana zupa cebulowa
Składniki:
- 700g cebuli
- 1l bulionu warzywnego lub wołowego
- ¾ kieliszka białego wytrwanego wina
- 1/3 słoika czosnku z ziołami w oleju OLE!
- 1/2 łyżki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku
- ser typu gruyere lub inny żółty
- 1 duża łyżka masła oraz oliwy
- bagietka
Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, uważając aby jej nie przypalić. Dodajemy wyciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek. Stopniowo dolewamy wino, a kiedy wyparuje, dodajemy bulion. Gotujemy ok. 20minut.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kilka ząbków czosnku w oleju z ziołami.
Przekładamy do żaroodpornych misek, na wierzch układamy kawałki bagietki i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w 180 stopniach, aż ser się roztopi.