Zapiekana ryba z sosem pieczarkowym i Pasteną
Składniki:
- 3-4 polędwiczki z dorsza
- 300 ml śmietanki 30%
- sok z ½ cytryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki Pasteny pasty ze smażonych pieczarek OLE!
- świeży tymianek
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- płatki migdałowe
- łyżka posiekanej pietruszki
Piekarnik nastawiamy na 200oC (góra-dół).
Cebulę siekamy i podsmażamy na złoty kolor.
Rybę myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.
Śmietanę łączymy z Pasteną, pieprzem, sokiem z cytryny, kurkumą i podsmażoną cebulką.
Rybę wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem, posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy ok. 20 min.
Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną pietruszką.