Wytrawne muffiny z Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!
Składniki suche:
• 250g mąki
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki soli
• łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
Składniki mokre:
• 2 jajka
• 60 ml oleju (+15 ml oleju z Suszonych pomidorów OLE!)
• 220 ml mleka
• 1 przetarty ząbek czosnku
• 80g obranej i startej na dużych oczkach dyni (możemy zamienić na marchewkę)
• ½ cukinii pokrojonej na ćwiartki
• 70g parmezanu (startego na drobnych oczkach) (plus ok.20g do posypania)
• 4 łyżki odsączonych Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE! (plus dodatkowo na wierzch)
W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre. Przekładamy do papilotek i foremki na muffiny. Na wierzch każdej mufffinki nakładamy kilka pasków Suszonych pomidorów
w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE! oraz oliwek. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.