Wegetariańskie klopsiki z makaronem, sosem pomidorowym i oliwkami
Składniki:
– 400g ciecierzycy (namoczonej przez min.12h)
– 1 czerwona cebula
– 3 marchewki
– 1 jajko
– 1/3 bułki tartej
– 5 łyżek oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
– ½ puszki groszku (możemy też dodać kukurydzę)
– po ½ łyżeczki przypraw: kurkumy, curry, pieprzu cayenne
– sól
Sos pomidorowy z oliwkami :
– 2 puszki pomidorów z puszki np. Pelatti
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– oliwa
– ½ słoiczka oliwek zielonych krojonych OLE!
– Sól
– Pieprz
– Parmezan świeżo starty
– 1 garść świeżo posiekanej pietruszki
– 1 opakowanie makaronu
Namoczoną ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie przez ok.1,5 h, aby była miękka i łatwa do zblendowania.
Blendujemy na masę. Dodajemy startą marchewkę, drobno posiekaną cebulę bułkę tartą, oliwę, czosnek i przyprawy. Doprawiamy do smaku i na końcu dodajemy jajko.
Odstawiamy do lodówki na ok. 20min i nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Za pomocą wilgotnych dłoni formujemy klopsiki i pieczemy przez ok.20min do zarumienienia.
W tym czasie przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory. Gotujemy makaron w osolonej wodzie (1/2 szklanki wody z ugotowanego makaronu wlewamy do sosu pomidorowego).
Doprawiamy do smaku. Dorzucamy oliwki i redukujemy sos.
Na talerzach układamy makaron, sos wraz z klopsikami. Całość posypujemy parmezanem oraz pietruszką.