Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 45 minut
Wegańskie kotleciki z kalafiora z pastą z suszonych pomidorów OLE!
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 szalotka
- 80g kaszy manny
- 50g sezamu oraz bułki tartej (plus do podsypania)
- Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami OLE!
- posiekany szczypiorek
- szczypta sproszkowanego chilli
- sól, pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie): wegańska śmietana lub jogurt z ząbkiem czosnku i ulubionymi przyprawami
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Podsmażamy posiekaną szalotkę aż nabierze rumianego koloru. Blendujemy suszone pomidory.
Kalafior lekko studzimy i również blendujemy lub rozgniatamy prasą. Do kalafiora dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.
Obtaczamy w bułce tartej (możemy ten krok pominąć) i smażymy na rozgrzanym oleju. Im więcej oleju tym kotleciki będą bardziej chrupiące.
Podajemy na ciepło, na przykład z wegańską śmietaną.