Ilość porcji: 01 Czas przygotowania: 20 minut

Warzywny omlet z kaparami i serem feta

Składniki:
– 3 jajka (osobno żółtka i białka)
– sól, pieprz
– 1 płaska łyżka mąki
– masło do smażenia
– ½ papryki
– 1 mała szalotka
kapary w oleju z ziołami OLE! (ilość wedle uznania)
– pomidorki cherry (ilość wedle uznania
– ser feta do pokruszenia
– 20g startego żółtego sera
– garść posiekanej natki pietruszki i koperku

Paprykę kroimy na małe kawałki. Szalotkę siekamy. Pomidorki kroimy na pół.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy za pomocą trzepaczki. Po czym dodajemy mąkę.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Nakładamy pianę i równomiernie rozprowadzamy. Czekamy aż jajka się zetną i na wierzch układamy warzywa wraz z kaparami.
Posypujemy tartym serem. Patelnię przykrywamy przykrywką. Smażymy ok. 4-5 minut, a następnie przewracamy go na drugą stronę (używamy do tego szerokiej łopatki).
Czekamy, aż omlet z drugiej strony będzie też ścięty. Posypujemy świeżymi ziołami i fetą.