Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Warzywa w mleczku kokosowym z suszonymi pomidorami z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami OLE!

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka pasty curry + 1 łyżka sproszkowanego curry
  • 2 łyżki sosu rybnego (może być 1 łyżka) i sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 lub 2 cukinie
  • ½ brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • słoik lub puszka ciecierzycy
  • ½ natki pietruszki (lub kolendry)
  • 2 słodkie pomidory (malinowe lub gargamele)
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami OLE!
  • sól i pieprz do smaku (najlepiej pieprz cayenne)
  • ryż jaśminowy (może być też inny) do podania

Cebulę siekamy. Marchewki obieramy i wraz z cukiniami kroimy w kostkę.
Brokuły dzielimy na małe różyczki i myjemy.
Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, imbir, przyprawy oraz pastę curry. Smażymy przez chwilę i dodajemy cebule. Smażymy do rumianego koloru. Dodajemy marchewki, cukinie. Smażymy krótko i dodajemy różyczki brokułów. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Dorzucamy ciecierzycę. Dodajemy sos rybny i sos sojowy. Dodajemy pokrojone świeże pomidory. Kroimy na drobne kawałki suszone pomidory i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 7 min, aby warzywa były miękkie, ale zachowały swoją chrupkość.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej pieprzem cayenne).

Podajemy z ryżem i posiekaną pietruszką lub kolendrą.