Warzywa w mleczku kokosowym z suszonymi pomidorami z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżka pasty curry + 1 łyżka sproszkowanego curry
- 2 łyżki sosu rybnego (może być 1 łyżka) i sosu sojowego
- kawałek świeżego imbiru
- 1 lub 2 cukinie
- ½ brokuła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kurkumy
- słoik lub puszka ciecierzycy
- ½ natki pietruszki (lub kolendry)
- 2 słodkie pomidory (malinowe lub gargamele)
- ½ słoiczka suszonych pomidorów z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami OLE!
- sól i pieprz do smaku (najlepiej pieprz cayenne)
- ryż jaśminowy (może być też inny) do podania
Cebulę siekamy. Marchewki obieramy i wraz z cukiniami kroimy w kostkę.
Brokuły dzielimy na małe różyczki i myjemy.
Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, imbir, przyprawy oraz pastę curry. Smażymy przez chwilę i dodajemy cebule. Smażymy do rumianego koloru. Dodajemy marchewki, cukinie. Smażymy krótko i dodajemy różyczki brokułów. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Dorzucamy ciecierzycę. Dodajemy sos rybny i sos sojowy. Dodajemy pokrojone świeże pomidory. Kroimy na drobne kawałki suszone pomidory i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 7 min, aby warzywa były miękkie, ale zachowały swoją chrupkość.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej pieprzem cayenne).
Podajemy z ryżem i posiekaną pietruszką lub kolendrą.