Udka kurczaka z warzywami i czosnkiem
Składniki:
– 4 udka kurczaka
Marynata:
– 5 łyżek oliwy
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki przypraw: czubrycy, czerwonej papryki słodkiej, oregano, rozmarynu
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka musztardy
Warzywa:
– 1kg ziemniaków
– 1 papryka
– 2 małe czerwone cebule
– Czosnek konserwowy biały OLE!
– gałązka pomidorków cherry
Kurczaka myjemy i wkładamy do dużej miski. Dodajemy oliwę, przyprawy, musztardę, wyciśnięty ząbek czosnku. Odstawiamy do lodówki- najlepiej na noc.
Ziemniaki gotujemy przez 7min.
Paprykę kroimy w słupki. Cebule kroimy na ćwiartki.
Mięso podsmażamy na dużym ogniu z każdej ze stron ok.3min.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia. Obok układamy warzywa oraz czosnek konserwowy. Dodajemy pokrojoną na kawałki cytrynę. Polewamy oliwą. Doprawiamy. Pieczemy w 190 stopniach przez ok.45min.