Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Tosty francuskie na słono z suszonymi pomidorami i twarożkiem ziołowym

Składniki (2 porcje):
● 4 kromki chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnisty lub na zakwasie)
● 1 jajko
● 4 łyżki mleka
● 5 pomidorów koktajlowych
● 100 g twarogu
● 5–6 suszonych pomidorów w oleju z ziołami OLE!  
● 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku lub natki
● sól, pieprz, łyżka oleju z pomidorów do smażenia

Przygotowanie:
1. Twaróg wymieszaj z 2 łyżkami mleka, szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem – powstaje aromatyczna pasta.
2. W misce roztrzep jajko z mlekiem.
3. Każdą kromkę chleba zanurz w jajku z obu stron.
4. Smaż na patelni z olejem z pomidorów na złoto z obu stron.
5. Gotowe tosty podawaj z porcją pasty z twarożkiem, dodaj pomidory koktajlowe oraz pokrojone suszone pomidory, posyp szczypiorkiem – jako pyszne, ciepłe śniadanie.