Tosty Croque Monsieur z suszonymi pomidorami
Składniki:
Beszamel:
• 1 szklanka mleka
• 2 czubate łyżki mąki
• 40g masła
• po ¼ łyżeczki soli, pieprzu i świeżo startej gałki muszkatałowej
• 4 duże kromki wiejskiego chleba
• 4 plastry wiejskiej szynki dobrej jakości
• ok. 50 g sera typu gruyere startego
• suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami i czarnymi oliwkami OLE!
• musztarda francuska
Na początku przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mleko w temperaturze pokojowej. Mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania konsystencji kisielu. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia.
Dwie kromki smarujemy gotowym beszamelem. Nakładamy plastry szynki, suszone pomidory, oliwki oraz 2/3 startego sera i przykrywamy drugą połową tostów, posmarowanych cienką warstwą musztardy (musztarda musi być od środka tosta).
Tosty smarujemy pozostałym beszamelem i posypujemy resztą sera, wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min w 180 stopniach.
W połowie pieczenia na wierzch tostów możemy ułożyć kilka pasków suszonych pomidorów z oliwkami. Bon appetit!