Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Tortilla z chrupiącymi nuggetsami oraz Bruschettą z ziołami

Składniki:
– słoik Bruschetty z ziołami OLE!
– 2 placki tortilli
– 1 pierś kurczaka ekologicznego
– 1 jajko
– ok.2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
– ok. 6 plasterków sera żółtego
– kilka listków sałaty rzymskiej
– sól, pieprz
– łyżeczka suszonej czerwonej papryki, oregano oraz tymianku
– pomidorki cherry

Dip ziołowy:
– serek śmietankowy/ śmietana (możemy połączyć lub wybrać)
-1 łyżeczka majonezu (możemy pominąć)
– świeże posiekane zioła
– sól, pieprz

Składniki na dip łączymy i odstawiamy na bok.
Mięso myjemy, usuwamy nabłonki i chrząstki. Kroimy na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy przyprawy. Odstawiamy.
Płatki kruszymy, najlepiej za pomocą moździerza (nie robimy miazgi, ponieważ większe kawałki dodają chrupkości). Lekko solimy.
Jajka wbijamy do miski. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki lub widelca.
Każdy kawałek mięsa moczymy w jajku, a następnie obficie obtaczamy w płatkach.
Kurczaczki pieczemy w 200 stopniach przez ok.15min, aby były chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Możemy także je usmażyć.

Placki smarujemy Bruschettą. Układamy ser, pomidorki sałatę oraz upieczone/usmażone nuggetsy. Polewamy sosem. Składamy i układamy jeszcze na suchej patelni, aby placki stały się chrupiące. Podajemy na ciepło.