Tofu w sosie z pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulką OLE!
Składniki:
• 2 kostki tofu naturalnego
• 10 łyżek sosu sojowego
• sok z ½ limonki
• 3 łyżki syropu klonowego
• 2 łyżki startego świeżego imbiru
• 2 łyżek skrobi ziemniaczanej
• 3 ząbki czosnku
• ziarenka sezamu
• szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
• słoik Pieczarek marynowanych z marchewką i cebulką OLE!
• ryż
• olej
Gotujemy ryż. Tofu kroimy na równe kawałki (ok.1cm grubości). W miseczce łączymy sos sojowy z czosnkiem, imbirem, syropem i sokiem z limonki. Dwoma łyżkami powstałego sosu polewamy plasterki tofu. Pozostały sos odstawiamy na bok – będzie nam za moment potrzebny. Na patelni/woku rozgrzewamy olej (może być np. arachidowy do wzmocnienia orientalnego smaku lub taki, który używamy na co dzień). Smażymy tofu z dwóch stron do zbrązowienia. Dodajemy do niego pieczarki z dodatkami ze słoiczka. Do naszego pozostałego sosu sojowego z dodatkami dodajemy 4 łyżki wody. W miseczce mieszamy 2 łyżki wody z 2 łyżeczkami skrobi, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i od razu skrobia szybko osiada na dno, a wtedy sos nierówno gęstnieje) wlewamy do tofu z pieczarkami. Chwile podsmażamy do uzyskania gęstego sosu i podajemy z ryżem. Danie posypujemy świeżymi ziołami – szczypiorkiem lub pietruszką.