Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 20 minut

Tatar ze śledzi i suszonych pomidorów

Składniki:
4 filety śledziowe
2 łyżki musztardy francuskiej
1 cebula
3 ogórki kiszone
1/3 słoika suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami OLE!
3 łyżki świeżej pietruszki drobno posiekanej (dodatkowo kilka listków do dekoracji)
czarny pieprz
łyżka oleju

Śledzie z solanki kilka razy płuczemy i odstawiamy w zimnej wodzie na kilka godzin. Po tym czasie jeszcze raz płuczemy z nadmiaru soli.
Jeżeli mamy filety śledziowe w oleju, opłukujemy je dokładnie pod bieżącą wodą.

Przygotowane filety siekamy ostrym nożem.
Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy na drobną kosteczkę.
Siekamy drobno cebulę.
Do śledzi dodajemy pietruszkę, olej, musztardę i pieprz.

Jeśli chcemy podać tatar warstwowo potrzebujemy metalowej obręczy, w której kolejno układamy śledzie, cebulę, ogórki i suszone pomidory. Dekorujemy odrobiną musztardy i liśćmi pietruszki.