Tacos z wołowiną i cebulką marynowaną srebrną OLE!
Składniki:
- 500g świeżo zmielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 3 placki tortilli lub gotowe kukurydziane placki do tacos
- sałata (ilość wedle uznania)
- 1 duża czerwona papryka
- naturalny ketchup lub ulubiony sos pomidorowy
- cebulka marynowana srebrna OLE! (ilość wedle uznania)
- posiekana pietruszka lub kolendra
- domowy sos jogurtowo-śmietanowy (śmietana + jogurt naturalny + 2 ząbki czosnku + świeże posiekane zioła + sok z połowy limonki + sól i pieprz)
Do podania ewentualnie:
- limonka
- guacamole
- nachos
Składniki na sos jogurtowy łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki (możemy to zrobić kilka godzin wcześniej).
Mięso smażymy na oleju. Doprawiamy sosem Worcestershire . Smażymy ok. 10 min, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Paprykę kroimy w kostkę.
Tortille lekko nasączamy wodą (możemy zmoczyć ręce i położyć je na plackach z obu stron). Placki kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i smażymy chwilę z obu stron. Na środku każdego rozgrzanego placka układamy sałatę, paprykę, mięso. Każdy placek polewamy sosami i posypujemy ziołami oraz cebulkami marynowanymi OLE!. Wyciskamy limonkę. Jemy od razu. Podajemy z nachosami i sosem (świetnie się sprawdzi tu guacamole – rozgniecione dojrzałe awokado z czosnkiem, limonką oraz posiekanymi pomidorami ).