Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 45 minut
Sznycle z sosem pieczarkowo-tymiankowym ze złotą, marynowaną cebulką OLE!
Składniki:
- 4 okazałe kotlety cielęce z łopatki lub szynki
- 1 jajko
- bułka tarta (może być bezglutenowa lub Panko-japoński rodzaj bardzo chrupiącej panierki)
- opakowanie małych pieczarek (250g)
- 2 szalotki
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- garść listków tymianku
- złote marynowane cebulki OLE! – ilość wedle uznania
- sól, pieprz
Szalotki siekamy i podsmażamy na oleju z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy wyczyszczone i posiekane pieczarki. Przyprawiamy solą i smażymy.
Kotlety rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy widelcem w głębokim talerzu. Do osobnego talerza wsypujemy bułkę tartą. Mięso maczamy w jajku i później obficie panierujemy w bułce tartej lub panko. Smażymy, aż do zarumienienia. Do pieczarek dodajemy śmietankę i listki tymianku. Zmniejszamy ogień, aż sos zgęstnieje.
Mięso podajemy wraz z gorącym sosem i złotymi, marynowanymi cebulkami OLE!.