Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 20 minut

Szaszłyki z krewetek, cukinii i pieczarek

Składniki:
– 1 opakowanie krewetek blanszowanych, bez pancerzy(250 g)
– 1 cukinia
pieczarki marynowane OLE!
– 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
– 5 łyżek pesto
– 3 łyżki śmietany 12%
– suszone płatki chilli (ilość wedle uznania)
– ½ kieliszka białego wina

Z cukinii wycinamy paski za pomocą większej obieraczki do warzyw.
Krewetki dokładnie myjemy i wkładamy do naczynia z winem i sokiem z limonki lub cytryny. Marynujemy co najmniej 30 minut.
Pesto łączymy ze śmietaną. Paseczki cukinii owijamy wokół krewetki.
Patyczki do szaszłyków nadziewamy krewetkami z cukinią oraz pieczarkami na przemian (Patyczki wcześniej moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie)
Szaszłyki polewamy oliwą i posypujemy suszonymi płatkami chilli. Zapiekamy w piekarniku ( z funkcją grilla) przez około 6 minut (po 3 minuty z każdej strony).
Podajemy na ciepło z dipem z pesto.