Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 15 minut
Szakszuka z kaparami
Składniki:
- 3 pomidory (najlepiej sparzone i obrane ze skórki)
- 2-3 jajka
- kapary w oleju z ziołami OLE!
- duża garść bazylii lub pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
Pomidory kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę smażymy.
Dorzucamy pomidory. Na dużym ogniu smażymy i czekamy aż płyn odparuje. Nie mieszamy lub robimy to bardzo delikatnie, aby pomidory nie stały się przecierem.
Dodajemy jajka i smażymy pod przykryciem ok. 4 min. Po ścięciu się jajek potrawę posypujemy posiekanymi ziołami i dodajemy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na ciepło z zgrillowanym pieczywem.