Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 15 minut

Szakszuka z kaparami

Składniki:

  • 3 pomidory (najlepiej sparzone i obrane ze skórki)
  • 2-3 jajka
  • kapary w oleju z ziołami OLE!
  • duża garść bazylii lub pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Pomidory kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę smażymy.
Dorzucamy pomidory. Na dużym ogniu smażymy i czekamy aż płyn odparuje. Nie mieszamy lub robimy to bardzo delikatnie, aby pomidory nie stały się przecierem.
Dodajemy jajka i smażymy pod przykryciem ok. 4 min. Po ścięciu się jajek potrawę posypujemy posiekanymi ziołami i dodajemy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na ciepło z zgrillowanym pieczywem.