Solianka z krojonymi zielonymi oliwkami
Składniki:
-ok. 250g boczniaków
-90g wędzonego tofu (pół opakowania)
-3-4 ogórki kiszone
-2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-ok. 750ml bulionu warzywnego
-1-2 łyżki oleju
Do podania:
–oliwki zielone krojone OLE!
-kleks śmietany
-natka pietruszki i koperek
-plaster cytryny
Przygotowanie:
Do garnka wlej olej i wrzuć pokrojone boczniaki, jak się podsmażą dorzuć pokrojone w kostkę wędzone tofu.
Jak tofu się podsmaży, dodaj ogórki kiszone (albo starte albo pokrojone w kostkę) i wędzoną paprykę.
Zamieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, zalej wszystko bulionem warzywnym i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Zupę podawaj w głębokim talerzu z oliwkami zielonymi krojonymi, kleksem śmietany, koperkiem i natką pietruszki oraz z plasterkiem cytryny.