Smażone ziemniaki z jajkiem, mozzarellą i pieczarkami
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 3 jajka
– 1 kulka mozzarelli
– Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!
– Listki bazylii
– Papryka chilli w płatkach
– Sól
– Zioła prowansalskie
– Olej do smażenia
Ziemniaki bez obierania, dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, tak by były jeszcze lekko twarde. Studzimy i kroimy na plastry równej grubości ok. 0,5-1 cm. Przyprawiamy i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Do ziemniaków dodajemy roztrzepane jajka, wymieszane z solą i pieprzem. Na wierzch układamy pokrojone na pół pieczarki, mozzarellę i posypujemy płatkami chilli oraz listkami bazylii. Czekamy, aż jajka się zetną z góry i powstanie omlet, a spód będzie przyrumieniony.
Całość, przekładamy delikatnie na drugą stronę i smażymy chwilę. Tak długo by ser nie przywarł do dna. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Podajemy na ciepło lub na zimno.