Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 35 minut

Smażone tofu z ryżem i suszonymi pomidorami

Składniki:
• 2 kostki tofu
• 2-3 łyżki maki ziemniaczanej
• 200 g ryżu typu basmati
Suszone pomidory marynowane w occie jabłkowo-spirytusowym z oregano OLE!
• sezam
• sól, pieprz
• garść pietruszki lub kolendry

Marynata:
• 4 łyżki sosu sojowego
• 1-2 łyżki cukru brązowego lub słodkiego syropu (z agawy, klonowy lub daktylowy)
• 5 łyżek wody
• kawałek obranego i startego imbiru (ok.3-5 cm)
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka suszonych płatków chilli

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z ryżem w miseczce.
Łączymy składniki do marynaty. Odstawiamy na bok.
Tofu kroimy w kostkę i obtaczajmy w mące ziemniaczanej. Rozgrzewamy olej i partiami smażymy, tak aby kawałki się nie posklejały ze sobą i miały chrupiącą powłokę. Obracamy je delikatnie za pomocą plastikowych/silikonowych szczypiec lub pałeczek.
Zdejmujemy z ognia na osobny talerzyk, a na rozgrzaną patelnię wlewamy marynatę (bez świeżych ziół). Dodajemy tofu, chwilę podsmażamy i zdejmujemy z ognia.
Układamy na talerzu z ryżem i świeżymi ziołami. Posypujemy sezamem.