Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 20 minut
Śledzie z Kaparami w zalewie octowej OLE! w sosie śmietanowo – koperkowym
Składniki:
- opakowanie śledzi (ok 6-8 filetów)
- 1/3 słoika Kaparów w zalewie octowej OLE!
- 1 szklanka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 2 cebule
- po 2 łyżeczki chrzanu i majonezu
- 1 łyżeczkę soku z cytryny
- pieprz
Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin lub całą noc. Kroimy w paski wielkości według uznania.
Osobno w miseczce łączymy śmietanę, wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, chrzan, majonez, sok z cytryny i pieprz. Cebule kroimy w piórka.
Śledzie układamy na półmisku, dodajemy cebule, część Kaparów w zalewie octowej OLE!, polewamy sosem i posypujemy resztą Kaparów w zalewie octowej OLE!.