Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 15 minut

Sałatka ze szpinakiem, jakiem i kaparami

Składniki:
– młode liście lub mieszanka sałat
– garść liści szpinaku
– 4 jajka
kapary w oleju OLE!
– ogórek gruntowy
– 4 kromki chleba
– 2-3 łyżki oliwy
– oliwa
– sól, pieprz
– płatki chilli opcjonalnie
Dressing:
– 2 łyżki musztardy dijon
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– oliwa (ok.3 łyżeczki)
– sól
– czarny pieprz

Składniki do dressingu łączymy i dokładnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki.
Kromki kroimy na kawałki i wkładamy do oliwy. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Smażymy na patelni, aż chleb stanie się chrupiący.
Jajka gotujemy ok 5-6 minut, aż będą ścięte, ale nie za bardzo (nic się nie stanie jeśli będą plynniejsze).
Ogórka obieramy i kroimy.

Liście układamy na talerzach, nakładamy ogórek, kapary w oleju, ugotowane jajka i polewamy całość dressingiem.