Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 30 minut
Sałatka z suszonymi pomidorami z pestkami dyni i smażonym tofu
Składniki do sałatki:
- 1 tofu naturalne
- mieszanka sałat
- czerwona cebula
- Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju OLE!
- awokado
Marynata do tofu:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru startego na drobnej tarce
- olej
Sos do sałatki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
- łyżka octu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny ( opcjonalnie)
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Tofu kroimy w grube plastry. Zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na min. godzinę.
Łączymy składniki sosu do sałatki, po czym także odstawiamy.
Awokado obieramy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w piórka.
Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę starty imbir oraz czosnek. Dodajemy tofu i chwilę smażymy na złocisty kolor.
Na talerzu rozkładamy sałatę, suszone pomidory, awokado, cebule oraz tofu.
Całość polewamy sosem.